...
Darmowa dostawa już od 199 zł; Z kodem #czeko -15% na wszystkie czekolady

Skwalan- co to jest i dlaczego warto go szukać w kosmetykach

Co to jest skwalan

 
Skwalan to substancja, która pojawia się w składzie kosmetyków coraz częściej. Dzieje się to dzięki nam- świadomym konsumentom. 
Jeżeli czytasz ten artykuł to z pewnością należysz do osób, którym nie wystarczy ładny zapach i kolorowe opakowanie kosmetyków.  Dla ciebie ważny jest to, co kosmetyk ma w składzie. Nie od dziś wiadomo, że wnętrze jest najważniejsze 🙂 
Dzisiaj dowiesz się, co to jest skwalan, z czego się go wytwarza i jakie ma właściwości. 
 

Co to jest skwalan? 

 

Na początku ludzie odkryli skwalen i jego niesamowite właściwości. Skwalen odkryto w wątrobie rekina. Stąd też pochodzi jego nazwa, ponieważ  łacińska nazwa rodzajowa rekina to  – Squaluss.

Skwalen naturalnie występuje w ludzkim sebum i chroni skórę przed utratą wody oraz przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi,  bakteriami i grzybami. 

Skwalan jest stabilną i odporną na jełczenie pochodną skwalenu. Działanie i właściwości obu tych substancji jest właściwie takie same. 

W kosmetykach stosowany jest skwalan, ponieważ jest on bardziej trwały, a do tego jest naturalny i bezpieczny. 

Z czysto chemicznego punktu widzenia skwalan jest węglowodorem alifatycznym.  W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się najczęściej ten pochodzenia roślinnego (z oliwy z oliwek lub trzciny cukrowej).  

Skwalan to bezbarwna oleista ciecz, która zaliczana jest do suchych olejów,ponieważ szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. 

Ma on jeszcze jedną bardzo ważną w przemyśle kosmetycznym właściwość- nie jest komedogenny. Oznacza to, że nie zatyka ujść gruczołów łojowych. Oznacza to, że po zastosowaniu skwalenu na skórze  nie pojawiają się nieestetyczne zaskórniki i  wypryski.

 

Skwalan -jakie ma właściwości ? 

 

Skwalan ma wiele dobrego do zaoferowania naszej skórze i włosom. Wiedzą to już kosmetolodzy i producenci kosmetyków, dlatego coraz częściej możemy go spotkać w produktach do pielęgnacji.

 

Substancja ta została zatwierdzona przez EcoCert jako produkt naturalny ,więc możemy go znaleźć w kosmetykach naturalnych,  także w tych z polskich manufaktur- a takie cenię i kocham najbardziej. 

 

Spójrz jakie właściwości  ma skwalan i oceń czy warto go używać: 

 

  • ułatwia przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry (zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, Koenzymu Q10, Polifenoli)

  • wzmacnia i odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry

  • zapobiega utracie wody przez skórę przez co kontroluje odpowiednie nawilżenie

  • ochrania skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV

  • jest silnym przeciwutleniaczem i spowalnia powstawanie zmarszczek

  • ma działanie przeciwzapalne

  • wyrównuje koloryt skóry

  • łagodzi blizny potrądzikowe 

  • zmniejsza przebarwienia

  • ujędrnia i wygładza skórę

  • nawilża włosy

  • ułatwia rozczesywanie i zapobiega puszeniu się włosów

  • zmniejsza łamliwość włosów

  • chroni włosy przed niekorzystnymi czynnikami np podczas stylizacji 

  • chroni pasma włosów przed wypłukiwaniem koloru

 

W jakich kosmetykach możesz spotkać skwalan?


 

Z poprzedniego akapitu wiesz, jak bezcennym związkiem jest Skwalan.

 

Czas zrobić szybki przegląd w jakich kosmetykach możesz go znaleźć i w pielęgnacji jakiego typu skóry i cery jest najbardziej pomocny– zobacz listę poniżej: 

  • Kremy do cery dojrzałej, atopowej, alergicznej, trądzikowej, naczynkowej


  • Balsamy po opalaniu

  • Płyny do kąpieli zwłaszcza dla skóry atopowej i alergicznej

  • Kremy do rąk, stóp i przesuszonych partii ciała

  • Szampony wzmacniające, nawilżające i do  włosów farbowanych

  • Odżywki do włosów

  • Wcierki do włosów

  • Kosmetyki do makijażu oraz perfumy (jako utrwalacz)

Skwalan czy jest bezpieczny? 

 

 

 

Związek ten jest kompatybilny z naszym sebum, dlatego też używanie go w kosmetykach jest całkowicie bezpieczne. Skwalan jest hipoalergiczny. Może być używany przez osoby AZS, kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

 

Podsumowanie

 

 

 

Mam nadzieję, że napisałam wszystko co powinno się wiedzieć o skwalanie. Teraz możesz samodzielnie zdecydować czy chcesz, aby zagościł w twojej codziennej pielęgnacji. 

 

Warto jeszcze podkreślić, że cały czas trwają badania nad możliwościami zastosowania go w kosmetologii, a nawet w medycynie.

Moim zdaniem nie raz jeszcze o nim usłyszymy. 

 

 

 

P.S. Jeżeli masz jakieś pytania i wątpliwości- nie krępuj się- napisz do mnie na 

kontakt@ekoroots.pl   Jeżeli masz ochotę podzielić się swoim doświadczeniem to zostaw komentarz. 

 

 

 

Autor: Weronika Drzewiecka 

 

Bibliografia:

 

Lehmann KM. Skin care of atopic dermatitis in a beauty salon. Aesth Cosmetol Med. 2022;11(3):87-90. https://doi.org./10.52336/acm.2022.013

 

Małysa, Anna, and Monika Kowalska. 2016. “Rola Skwalanu z Oliwy z Oliwek w Kształtowaniu Właściwości Fizykochemicznych i Użytkowych Dwufazowych Płynów Do Kąpieli.” In Rośliny w Nowoczesnej Kosmetologii, Lublin, 77–92.

 

https://dietetycy.org.pl

 

Ana L S Oliveira , Diana Valente , Helena R Moreira , Manuela Pintado , Patrícia CostaEffect of squalane-based emulsion on polyphenols skin penetration: Ex vivo skin study”

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927776522004623?via%3Dihub

 

https://biotechnologia.pl/

 

Kim, S.K., Karadeniz, F. Biological Importance and Applications of Squalene and Squalane. Advances in Food and Nutrition Research, 2012, 14: 223–233.




Krem do cery dojrzałej z jedwabiem i skawalanem, Natutalis
Krem do cery dojrzałej z jedwabiem i skawalanem, Natutalis
krem jagodowa rozkosz z aktywną witaminą c
krem jagodowa rozkosz z aktywną witaminą c
Leśny krem hibiskusowy mocno nawilżający i regenerujący podrażnienia
Leśny krem hibiskusowy mocno nawilżający i regenerujący podrażnienia
Krem do cery naczynkowej z olejem z rokitnika
Krem do cery naczynkowej z olejem z rokitnika

Leave A Comment

Koszyk 0

Brak produktów w koszyku.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.